X
    Categories: Unelte interesante

5 Metode de Promovarea Online la Start Up (Mic Ghid de Promovare)

O noua afacere incepe prin constructia unui website, acesta te ajuta sa-ti stabilesti planul de dezvoltare, sa definesti pachete de servicii, sa te documentezi asupra concurentei, sa preiei elemente noi, sa vezi cum se prezinta concurenta si astfel sa afli care sunt atuurile si limitele tale.

Sa trecem insa la elemente concrete. Websiteul trebuie sa fie finalizat complet, nu are nici un sens sa promovezi un produs neterminat. Websiteul are continut de calitate pentru vizitatorii dar si pentru motorul de cautare (spideri, bots). Websiteul este prietenos si regulile principale de usability sunt aplicate.

S-au aplicat principalele reguli pentru SEO. Titlurile paginilor si descrierile sunt unice si relevante, atrag si se identifica intre celelalte descrieri ale rezultatelor organice, meta- keywords sunt folosite pentru utilizarea cuvintelor editate gresit, etc.

1. Analiza traficului. Primul lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a investi 1 leu in promovare este sa gasesti o metoda prin care sa analizezi ce fac vizitatorii pe websiteului tau. Acum as folosi mai multe metode: as folosi Google Analytics pentru a intelege in profunzime si as folosi (de exemplu) Trafic.ro pentru a vedea cum ma pozitionez printre siteurile de profil si astfel in industria in care activez.

2. Construieste o campanie de PPC. Sunt influentat de valoarea domeniului in care activez si convins ca primul lucru care trebuie facut pentru a genera vizitatori, leaduri, contacte si contracte este marketingul platit pe click (PPC). Pe langa avantajele evidente exista alte doua mari avantaje pentru care as face acest lucru:

a) PPC este excelent datorita Geo-Targetarii care permita afisarea reclamei doar intr-o anumita zona geografica, astfel daca businessul pe care il incepi activeaza doar intr-o anumita zona acest avantaj face ca aceasta arma sa fie perfecta

b) Chiar daca ai un buget mic informatia pe care o vei strange in urma unei astfel de campanii se va dovedi extrem de importanta in dezvoltarea viiitoara a websiteului si implicit a afacerii. Un buget de start ar fi cam 400 euro / luna pentru promovare si as recomanda un specialist pentru constructia campaniilor dar ar insemna ca favorizez pe unul sau pe altul (alegeti singuri un specialist si pentru asigurati-va ca ii spuneti intreg planul si ca nu veti face doar o campanie punctuala, va ajuta sa negociati) – pentru consultanta pentru acest buget nu ar trebui sa platiti mai mult de 100 euro / luna insa se merita in cazul in care nu vrei sa inveti sa faci singur, ceea ce nu e recomandat.

3. Investeste in dezvoltarea de linkuri partenere. Pe internet, la fel ca si in cinematografie sau in orice industrie selectezi la alegere, valoarea celor care te recomanda se adauga parca la valoarea ta. Sau mai arhaic “spune-mi care-ti sunt prietenii ca sa-ti spun cine esti”, astfel cei care te recomanda te reprezinta. Plecand de la acesta simpla filosofie identificarea de parteneri de valoare pentru stabilirea de linkuri partenere se regaseste printre primele lucruri pe care trebuie sa le faci.

Linkurile sunt mai mult sau mai putin valoroase in functie de urmatorii indicatori: relevanta fara de contintul siteului tau, valoarea siteului partener pentru motorul de cautare (Google Page Rank), volumul de trafic pe care il are siteul partener si nu in ultimul rand capitalul de imagine pe care ti-l poate oferi pozitionarea pe acel site.

Toti acest indicatori reprezinta un punct de plecare in dezvoltarea strategiei de link building care va avea ca obiectiv cuantificabil transferul de trafic, o mai buna pozitionare in motorul de caure, dar si transfer de capital de imagine (pozitiv sau negativ in functie de selectia si media planul realizat)

Acesta arma de marketing are un cost lunar sub forma unui buget de link building, un cost de consultanta pentru planificarea si resursele implicate in negocierea si incheierea de parteneriate. Google si alte motoare de cautare nu agreeaza achizitionarea de linkuri partenere, chiar intr-o perioada s-a vehiculat o depunctare a acestor siteuri care abuzeaza si isi centreaza activitatea pe vanzarea de linkuri, atunci si siteurile partenere dar si siteurile recomandate pot fi astfel depunctate.

Plata se poate face pe an, o singura data, lunar, linkul poate fi adaugat in toate paginile, in lista de linkuri partenere, intr-o anumita sectiune din site, poate avea “anchora” (textul pe care se da click) un cuvant cheie potrivit sau poate fi chiar domeniul siteului. Cea mai buna versiune este plata o singura data, linkul sa fie adaugat intr-o pagina relevanta pentru un anumit cuvant cheie si sa aiba anchora cuvantul cheie specific.

In urma campaniei de PPC vei putea identifica acele cuvinte cheie care sunt cele mai potrivite si care genereaza statistic traficul de calitate.

4. Advertoriale pe bloguri si pe siteuri de stiri. Daca siteul este un site cu autoritate insa nu are continut relevant pentru siteul recomandat, advertorialele, articolele, posturile cu continut relevant reprezinta cea mai buna varianta unde sa fie adaugat linkul catre siteul tau. Acest tip de continut poate fi realizat si organic, in urma unui eveniment interesant care a generat WOM (word of mouth). Acest tip de continut adaugat fara a exista o intentie specifica se numeste “viralitate” sau “potential viral” si este o caracteristica pe care o au toate suporturile, ideile, materialele de toate formele, unele mai mult decat altele (poze, creatii, design, filme, mesaje, etc).

Advertorialele pe bloguri au un caracter oarecum informal si transmit informatia intr-o maniera personala sau cel putin asta este perceptia generala, din acest motiv informatia sub aceasta forma are un grad mai mare de credibilitate. Pentru motorul de cautare reprezinta un continut relevant in cadrul caruia se pot regasi zeci de linkuri cu anchore cuvintele cheie dorite.

Articolele in siteurile de stiri au o forma oficiala si adesea este precizat faptul ca ele reprezinta Publicitate pentru un anumit produs, serviciu sau personalitate, motiv pentru care credibilitatea scade. Calitatea pentru SEO poate de asemenea sa fie pierduta daca linkurile au atributul NO-FOLLOW, care nu transfera PR astfel neinfluentand pozitionarea in rezultatele organice ale motorului de cautare. In Romania exista un grup de siteuri dofollow.ro care au acceptat de comun acord ca vizitatorii lor sa adauge linkuri in comentarii si sa beneficieze de transferul de PR (Page Rank).

Costul articolelor platite, advertoriale, poate varia de la cateva sute de euro si pana la cateva mii de euro pe siteuri de notorietate si cu trafic mare sau pe siteuri de nisa. Acestea cresc si notorietatea produsului, ofera si posibilitatea de dezvoltare a retelei de linkuri partenere, fiind benefica pe termen lung si la o mai buna pozitionare in motorul de cautare; pozitionare care aduce trafic targetat si fara costuri suplimentare.

5. Scrie si distribuie comunicate de presa. Aceasta forma de comunicare potrivita pentru PR, pe internet, este folosita pentru a genera datorita potentialului viral  articole, stiri, materiale asemanatoare advertorialelor, sau mai exact care sa aiba caracteristicile si beneficiile advertorialelor cu avantajul suplimentar de a nu fi platite.

Comunicatele de presa au un cost de distributie si un cost de constructie initial. Succesul acestora consta in felul in care sunt construite, tin de calitatea continutului si subiectul ales in contextul existent.

Ionut Munteanu :