Navigate / search

A/B sau Multi-Variant Test (lentile de contact)

Din dorinta de a fi sincer in meseria de marketolog sau marketer adesea folosesc cuvinte precum “poate”, “probabil”, “s-ar putea”, “nu e sigur”, “nu stiu daca va merge”. Iar majoritatea interlocutorilor mei intra in panica atunci cand aud de la mine astfel de raspunsuri.

E adevarat ca unii s-au obisnuit. Si pe langa panica pe care incearca sa nu o manifeste, vin cu intrebari de clarificare. Unii incearca sa construiasca fortat un raspuns de forma “cu 100 euro vei avea 10 vanzari de 10 euro fiecare intr-un interval de 10 zile de la 5 clienti unici platind 0.1 euro CPC la o rata de conversie de 1%”.

Cel mai sincer raspuns este insa tot “poate”, “poate” datorita produsului, “poate” datorita pretului, “poate” datorita pietei si nu in ultimul rand “poate” datorita segmentarilor si vizibilitatii campaniilor de promovare.

Raspunsul corect este “hai sa testam”. Prin “a testa” nu inteleg sa vindem pe Google folosind reclame sponsorizate costume de baie si sa comparam cu a vinde pompe submersibile de inalta adancime pe Facebook. Apoi sa vedem care a mers mai bine.

Corect este ca atunci cand vrem sa testam sa gandim din perspectiva unei micro-cercetari. Si astfel sa incercam sa eliminam cat mai mult elementele subiective. Sa stabilim pe cat “se poate” care este semnificatia statistica (http://goo.gl/5a8wtr) pentru fiecare grup de elemente supus analizei si nu ne grabim sa tragem concluzii.

Eu testez de fiecare data cand am ocazia, pe plan profesional insa si in achizitiile ce tin de planul personal. Investesc doar atat cat e nevoie ca sa imi pot da seama daca sa aleg varianta A sau B. Si domeniul in care activez m-a ajutat sa imi conturez acest tip de a privi lucrurile.

Anul acesta a fost prima data cand am vazut de aproape apa, fetele celor care erau in apa, a fost anul in care am vazut chiar daca afara era frig si inauntru cald si totodata a fost perioada in care am reusit sa imi inving frica de “a-mi baga mana-n ochi”. Am reusit sa folosesc lentile de contact, dupa aproape 20 de ani de -3.

Dupa ce primul set de lentile de contact mi le-am cumparat oarecum la intamplare de un magazin de la Piata Unirii am intrebat pe Videt.ro, clientul meu care sunt lentilele de contact pe care mi le recomanda. Si atunci mi-a propus sa testez mai multe tipuri de lentile: 4 tipuri de lentile zilnice si 2 tipuri de lentile de 2 saptamani.

Asa ca pentru cei carora apelative precum “chiorule”, “aragaz cu patru ochi” si alte sunt cunoscute, va astept sa vedeti cum la un interval foarte scurt pentru mine (tiand cont de frecventa cu care scriu pe blog) voi adauga experienta mea cu diferitele tipuri de lentile de contact.

Concluzia, inainte sa incep sa va povestesc despre experienta cu fiecare tip de lentile testate este ca atunci cand produsele sunt foarte asemanatoare si doar reactia organismului la acel produs defineste potrivirea intre consumator si produs este foarte greu sa analizezi. Pentru ca analiza este in sine testul pe care consumatorul il face si el cu un anumit produs.

Lentile Acuvue TruEye - Videt.ro

Lentile 1-Day AcuVue TruEye

Aceste lentile am reusit sa le pun pe ochi foarte usor, au o compozitie nici prea umeda si nici prea rigida. Au fost primele lentile pe care le-am folosit asa ca m-am gandit sa le incerc primele.

In a doua parte a zilei lentile s-au usucat putin si a fost nevoie de lacrimi artificiale, pe care le aveam de la prima intalnire cu lentilele. Cum aerul conditionat a fost dat la maxim (sau la minim), lentile s-au uscat ceva mai repede.

Seara le-am simtit prezenta pe ochi, iar spre finalul zilei abia am asteptat sa le schimb cu ochelarii. A fost prima zi dupa ceva timp asa ca subiectivisumul este in floare.

Lentile de contact Acuvue Moist - Videt.ro

Lentile 1-Day AcuVue Moist

Lentile numarul 2 le-am testat in ziua 2, spunandu-mi ca voi reveni la TruEye saptamana viitoare. Eram curios cum sunt si alte modele.

Au fost ceva mai greu de pus pe ochi. Au o compozitie mai umeda decat TruEye insa acest lucru face sa fie mai placute la purtare. Nu se simt deloc in ochi si nu se usuca. Nici dupa 8 ore de purtare nu am folosit deloc lacrimi artificiale.

Voi updata acest articol pe masura ce voi testa si celelalte tipuri de lentile. Sper ca in final sa puteti gasi informatii pe care sa le folositi in selectia de lentile.

[UPDATE] Chiar foarte ok pentru lentile de zi. Ochii se usuca foarte putin si nu simti aproape deloc faptul ca lentilele sunt pe ochi, Pur si simplu uiti. Sunt preferatele mele pentru lentile de zi. Eu m-am simtit cel mai bine cu ele, chiar si dupa un “power nap” lucrurile erau clare si nu am avut nevoie nici macar de lacrimi artificiale.

 

Ionut Munteanu