X
    Categories: Best of Online Marketing

Buget, Consum, Cost, Investitie

Bugetul, consumul, costul si investitia toate reprezinta acelasi lucru, insa fiecare prezinta o perspectiva diferita a ceea ce inseamna banii. Folosind diferite notiuni banii primesc diferite valori si sunt analizati diferit.

Costul este suma de bani pe care cineva o plateste pentru a primi ceva in schimb. Dar acest termen “cost” nu are o dimensiune in sine, nu este mai mic sa mai mare ci este raportat la beneficiile aduse. De exemplu perceptia costului unui laptop nou este diferita pentru un programator, pentru care calculatorul este o necesitata, decat pentru un adolescent la liceu, si diferita pentru un webdesigner fata de cea a unui mecanic auto.

Investitia este suma pe care suntem dispusi sa o folosim cu scopul de a genera profit. Altfel explicat, investitia este suma pe care suntem dispusi sa o cheltuim pentru a genera un beneficiu de orice fel, de regula, pe termen mediu si lung. Investitia este stabilita proportional cu beneficiul adus.

Si in cazul “costului” si in cazul “investitiei” valoarea acestora este direct proportionala cu beneficiul adus, fara a exista o valoare perceputa ca minim sau maxim, decat in cazul in care este cunoscuta valoarea beneficiului adus.

Consumul spre deosebire de celelalte notiuni nu se refera direct la bani ci mai repede, la volumul de resurse, astfel fiind centrat pe partea cantitativa mai mult decat pe partea calitativa. Consumul trebuie sa fie cat mai mic si sa produca un rezultat cat mai mare. In concluzie consumul trebuie sa fie invers proportional cu valoarea a ceea ce produce.

Daca legam termenii explicati, investitia reprezinta costul platit pentru cel mai mic consum care sa aduca cat mai mult profit.

Din perspectiva marketingului online, daca vrem sa vindem un produs care aduce un profit de 100 euro si presupunem ca pentru a vinde 1 produs e nevoie sa comunicam catre 1000 de oameni pana se produce vanzarea, atunci costul comunicarii catre 1000 de oameni reprezinta investitia realizata pentru a genera 100 euro profit.

Mare, mica, valoarea investitiei isi pierde dimensiunea si reprezinta doar un indicator in a realiza vanzarea. Campaniile pe internet se pot monitoriza foarte bine iar daca folosim si arme de marketing care au costul fragmentata, precum PPC marketing putem avea o viziune foarte clara a profitabilitatii afacerii pe care o desfasuram.

In cele din urma, bugetul reprezinta suma pe care ne propunem sa o investim pentru a genera profit. Direct proportional cu bugetul este doar profitul, astfel obiectivele cantitative ce tin de profit reprezinta punctul de plecare pentru a decide bugetul.

La intrebarea “care este bugetul” o reticenta artificiala de forma “propune-mi tu un buget” reprezinta o abordare eronata. Un raspuns corect ce denota cunoasterea obiectivelor, planificare si seriozitate ar fi “cat mai putin pentru a genera x profit”.

Voi stiti toate asta despre afacerea voastra? Care este bugetul de promovare pe an? Cat profit va doriti pe o perioada de timp? Cat profit se genereaza la o vanzare? Cate vanzari se genereaza pe client? De cati clienti e nevoie pentru a genera profitul dorit? Cat suntem dispusi sa investiti pentru a comunica catre prospecti? Cati prospecti devin clienti?

Va astept cu raspunsuri la aceste intrebari in comentarii, pe twitter, pe facebook sau pe email!

Ionut Munteanu :