Navigate / search

Ce ati pierdut ignorand promovarea pe dispozitive mobile?

Cativa baieti destepti de la departamentul de cercetare al TradeAds Interactive s-au gandit sa faca un studiu pe care l-au aplicat pe mai bine de 3000 de persoane. De aici aflam care sunt activitatile pe care le facem cel mai des pe internet.

Dintre cele mai cunoscute activitati: utilizarea retelelor sociale se regaseste la 41,9% dintre cei intervievati, folosirea email-ului si a corespondentei pe internet (instant messaging inclusiv) la 68,3%, iar in zona de achizitii online, achizitia sau vanzare de produse se regaseste la 21% dintre respondenti.

Din acelasi studiu am aflat ca 15,2% dintre persoane folosesc dispozitivele Smartphone pentru a accesa internetul. Ofertele pentru abonamentele de internet pe Smartphone s-au diversificat acesta putand fi motivul pentru evolutia considerabila raportat la procentul de 9% inregistrat in 2011.

Va spun toate astea pentru ca vreau pe viitor sa nu mai ignor existenta telefoanelor “Smart” si faptul ca mai bine de 2 milioane de utilizatori de internet folosesc internetul de pe mobil.

Plecand de la aceasta ipoteza, am analizat propriile campanii si, din totalul investit in campanii de catre Webdigital si clienti in luna Iulie 2012, doar 2,5% a fost investit in campanii pentru dispozitive mobile.

Am analizat ratele de conversie pentru campaniile afisate pe computer comparativ cu cele afisate pe dispozitive mobile. Adevarul este ca volumul de trafic si numarul de conversii din aceste campanii au depasit cu greu 10% din volumul total, inregistrand astfel mai putine conversii numeric si trimitand mai putin trafic catre siteurile clientilor decat campaniile afisate pe computer.

Pe de alta parte au existat si cateva situatii in care volumul de conversii din campaniile pe dispozitive mobile a depasit cu 30% volumul conversiilor realizate in campaniile afisate pe computer.

Insa, referitor la diferentele intre ratele de conversie dintre cele doua timpuri de campanii, rezultatele sunt foarte interesante. Intre 3 si 5 ori mai mare rata de conversie a campaniilor pe dispozitive mobile fata de campaniile pe computer pentru domenii precum:

 • Imobiliare – 3,79% pe computer vs. 13,7% pe dispozitive mobile
 • Sport – 1,04% pe computer vs. 6,67% pe dispozitive mobile
 • Telecom – 12,36% pe computer vs. 32,73% pe dispozitive mobile

40% mai mare rata de conversie pe campaniile pe dispozitive mobile fata de campaniile pe computer pentru:

 • Domeniul Industrial – 11.98% pe computer vs. 16.67% pe dispozitive mobile
 • Servicii medicale de urgenta – 47,63% pe computer vs. 67,31% pe dispozitive mobile

Nu trebuie ignorant nici faptul ca s-au inregistrat si rate de conversie mai mici pe campaniile pe dispozitive mobile fata de campaniile pe computer in domenii ca:

 • Fashion – 16,84% pe computer vs. 5,26% pe dispozitive mobile
 • Luxury – 4,23% pe computer vs. 3.97% pe dispozitive mobile

In context european, in May 2012, din tot traficul pe internet 5,13% reprezinta traficul de pe dispozitive mobile. Mai jos am adaugat o prezentare a traficul pe mobil conform pingdom.com in toate zonele importante ale lumii.

Astfel, am concluzionat cateva lucruri de care vom tine vis-a-vis de campanii destinte celor care folosesc dispozitivele mobile.

 • Trebuie sa marim numarul campaniile destinate dispozitivelor mobile pe care le desfasuram pentru clienti in urmatoarea perioada
 • Separarea campaniilor pentru dispozitive mobile este primul lucru pe care trebuie sa il facem in cazul campaniilor PPC pe dispozitive mobile. Google AdWords si Facebook Ad Manager ofera posibilitatea filtrarii si selectiei audientelor in functie de dispozitivul folosit. Motivul separarii campaniile este legat, in primul rand, de diferentele de comportament intre cei care folosesc computerul si cei care folosesc dispozitivele mobile si, in al doilea rand, de nivelul cunostintelor de tehnologie pe care le detin cele doua segemente (cei care folosesc dispozitive mobile si cei care nu folosesc)
 • Cautarile pe motorul de cautare Google realizate de pe mobil folosesc mai putine cuvinte decat cele de pe computer.
 • Totodata am concluzionat ca este recomandat sa adaugam “mobile” in display url si e necesar ca pagina de destinatie sa fie o versiune a siteului optimizata pentru dispozitive mobile.
 • Reclamele tip imagine trebuie sa tina cont de dimensiunile reduse ale ecranului pe care sunt afisate si sa folosesca fonturi mari si sa nu se bazeze pe elemente de finete.

Mai multe despre dispozitive mobile si campanii pe dispozitive mobile puteti afla la evenimentul Internet Mobile World desfasurat intre 19-21 septembrie la Romexpo.

Aici vor fi prezenti peste 70 de speakeri locali si internationali care vor prezenta solutii concrete, cu aplicabilitate imediata, studii de caz si tendintele urmatorilor ani pe teme de digital marketing, mobile, social media, e-commerce, software as a service, cloud, web design si web development.

Voi publica zilele urmatoare si un scurt preambul al prezentarii pe care o voi sustine in cadrul acestui eveniment. Va astept cu drag!

Pentru mai multe detalii și actualizare constantă a agendei IMWorld, puteți accesa www.imworld.ro.

Ionut Munteanu

Comments