X
    Categories: PPC Marketing

Costuri Minime Campanii PPC (0.5)

Costuri minime pentru campaniile de promovare reprezinta sclipirea din ochii oricarui antreprenor, investitor sau manager. Insa este o linie destul de fina intre costuri minime care aduc cele mai multe rezultate pentru o anumita cantitate de produs si costurile minime pentru promovare.

In prima varianta costurile minime desemneaza eficienta si astfel cel mai eficient produs (serviciu) achizitionat care sa produca maxim de rezultate unde in a doua situatie costurile minime pentru promovare se refera la o suma investita foarte mica si atat.

Campaniile PPC (pay-per-click) sunt cele mai eficiente din punct de vedere al costului. Motivul principal pentru care acest lucru se intampla este datorita fragmentarii costului, astfel PPC inca din denumire desemneaza o unitate de cost mica. Astfel advertiserul (cel care se promoveaza) are posibilitatea de a achizitiona cantitati reduse de media, ceea ce nu este adevarat pentru alte forme offline (TV, Radio, OOH, BTL – in sens de evenimente, etc) si nici pentru alte forme de promovare online, care chiar daca au costul fragmentat (1000 de afisari CPM, afisare timp de 1 saptamana CPT, un advertorial sau blogvertorial, etc ) nu beneficiaza de fragmentarea costurilor precum campaniile PPC.

Aici apare adesea confuzia intre cost mic, cost minim si tip de media ieftin. Costul pentru unitate de produs este intr-adevar mic in cazul campaniilor PPC insa succesul unei campanii nu este realizat dupa achizitia a catorva unitati de produs, astfel daca achizitionam 10 clickuri (oricare ar fi costul pe click) va fi insuficient pentru a genera un lead.

Costul minim pe care trebuie sa il platesti pentru o campanie PPC este stabilit cu ajutorul acelorasi indicatori cu care se stabileste rentabilitatea oricarei achizitii in cadrul unui business si anume in functie de obiectivele pe care vrei sa le atingi. Acestea sunt stabilite in functie de resursele pe care le ai sau pe care esti dispus sa le investesti in promovarea afacerii tale.

Prejudecata ca aceste campanii de promovare PPC sunt ieftine se regaseste in posibilitatea de a achizitiona o cantitatea foarte mica de produs, in fragmentarea costului. Insa imagineaza-ti cum ar fi sa cumperi un spot pe ProTV de 0,1 secunde, evident ca te-ar costa mult mai putin insa chiar si la o ora de maxima audienta nu ar sesiza nimeni un “blink” al ecranului.

Datorita fragmentarii costului in cazul anumitor arme de marketing, precum campaniile PPC exista situatii exceptionale in care “ai norocul” ca 10 potentiali client al tai sa fie intre primele “10 clickuri” si astfel sa fi investit doar costul a 10 clickuri pana ca obiectivul sa fie atins. Insa daca ai nevoie doar de 10 clienti ca sa devii profitabil este foarte probabil ca aceasta arma de marketing sa nu fie cea mai eficienta pentru tine, campaniile PPC sunt folosite pentru mass marketing in general si doar in particular pentru awareness in principal pentru produsele care au recurenta mare (FMCG-uri, servicii, etc).

In realitate oricat de bun ar fi consultantul care asista advertiserul in constructia campaniei, oricat de bun ar fi produsul, 10 clickuri sau 0,1 secunde de spot TV nu sunt suficiente pentru ca un potential client sa se transforme intr-un lead.

Pentru orice tip de advertiser raspunsul corect la intrebarea “Care sunt costurile minime pentru campanii PPC?” ar fi:

Costul minim pentru o campanie de promovoare in general trebuie sa fie egal cu partea din profit pe care esti dispus sa nu o castigi din valoarea pe care un client o are pentru afacerea ta pe perioada pe care estimezi ca serviciul / produsul afacerii tale pastreaza clientul.

Exemplu: Daca ai un produs care este foarte bun si clientul tau cumpara de 10 ori / an produsul tau si 2 ani este clientul tau, produsul pe care il cumpara costa 10 euro si tu castigi 3 euro de la fiecare vanzare, atunci din 60 euro trebuie sa te gandesti la cat esti dispus sa renunti pentru a castiga acel client. Poti chiar sa investesti in promovare 30 euro (de 3 ori mai mult decat valoarea produsului) pentru a avea acel client; de regula in cazul asta ii poti oferi al 3 lea produs gratuit si investeti doar 20 euro pentru un client.

Si inca ceva, e obligatoriu de analizat daca pe piata exista cerere pentru acel tip de produs si daca clientii tai se gasesc acolo unde promovezi tu produsul in numar suficient de mare ca mesajul campaniei tale sa ii atinga.

Ionut Munteanu :