X
    Categories: (2008 - 2009) Articole vechi

Cum putem sa schimbam Romania?

E adevarat, puterea in Romania este in mana celor care pot sa faca o schimbare, puterea este in mana celor care sunt in Guvern, in Parlment, puterea este in mana lor pentru ca traim cu iluzia, obisnuiti fiind cu Ceausescu, ca orice schimbare trebuie sa fie din exterior catre interior, si astfel suntem in asteptare.

Asteptam ca cei care sunt in “pozitiile de unde se poate schimba ceva” sa schimbe lucrurile pentru mine si pentru tine si pentru toti ca noi. S-a dovedit de-a lungul timpului ca altruismul este doar tangential unui egoism diplomatic. Cum? Adica actele de altruism pe care le savarsim nu sunt altceva decat acte de egoism intr-o forma discreta care, din intamplare, au si efecte altruiste.

De aceea, bunastarea noastra este doar tangentiala bunastarii lor; in sine acest lucru se intampla si in societatile asiatice, unde bunastarea este aceea bunastare pentru individ dar si pentru grup simultan.

De aici conculzia care instiga la acte de decenta, bun simt, cumpatare si eliminarea constructiva a frustrarilor si a stresului; pentru o Romanie mai buna noi, cetatenii – indiferent de culoare, trebuie sa ne mobilizam atunci cand iesim pe usa casei in drum spre birou, sau cand iesim suparati de la birou in drum spre casa, sau cand iesim din birou in drum spre biroul unui client sau furnizor, sa ne organizam comportamentul astfel incat respectul pentru celalalt sa domine.

Sa respectam munca celuilalt, sa respectam partenerul de trafic, sa dam prioritate la cate o masina care vine de pe un sens fara prioritate, sa nu depasim coloana, si daca o depasim sa nu ne suparam pe cel care o face, sa nu intram intr-o intersectie aglomerata, sa nu claxonam pe cel care nu intra in intersectia aglomerata, si daca intra sa nu intram si noi, sa nu trecem pe rosu, sa nu ne suparam pe cel care trece strada pe trecerea de pietoni si merge incet, sa ne gandim cand ploua ca baltile de pe marginea drumului pot stropi pe cei care astepta in ploaie un mijloc de transport in comun, sa nu emitem pareri despre lucruri la care nu suntem specialisiti, sa nu fim si designeri si programatori, sa nu fim carcotasi cu furnizorii, sa nu ne purtam urat cu clientii cand suntem in pozitia de a-i ajuta, sa nu ne purtam urat cu cei care ne pot ajuta, sa respectam munca tuturor, sa nu spunem ca stim atunci cand nu stim, sa nu ne fie frica sa intrebam, sa nu ne fie rusine ca nu stim chiar daca ar trebui sa stim, sa nu fim frustrati ca suntem grasi, slabi, urati, sa nu radem de cei care sunt imperfecti in serviciile pe care le presteaza, sa ne bucuram ca se chinuie sa faca ceva si ca nu fac orice altceva daunator, sa ne gandim ca nimic nu e mai important decat timpul de acasa, sa nu ne punem angajatii sa munceasca pana tarziu si in timpul zilei sa nu trimitem taskuri pentru ca nici noi nu vrem sa ne trezim de dimineata, sa ii respectam pe toti cei care incearca sa faca ceva, sa incetam sa fim INCULTURALIZATI, sa citim macar o revista, sa nu mai fim tristi cand mergem pe strada, sa zambim daca cineva ne zambeste fara sa gandim ca vrea sa ne faca vreun rau, raul poate veni oricand, traim putin si greu si cred ca nu ar trebui sa ne facem noi viata mai grea decat este.

Va urez succes si sunt increzator ca incepand de azi vom zambi mai mult, vom asculta mai mult, vom intreba mai mult si vom respecta mai mult si ne vom supara mai putin. Pentru ca doar asa putem sa schimbam Romania.

Ionut Munteanu :