X
    Categories: Părerile mele

Dupa Creta sunt si mai nationalist

De fiecare data cand plec din Romania devin si mai nationalist. Am fost in luna Iunie in Creta, pentru “vacanta mare”, cea mai lunga vacanta a anului 2012. Este in topul vacantelor reusite de pana acum printre primele trei.

De fiecare data cand vad romani in alte tari imi dau seama cat suntem de frumosi. Pe langa faptul ca vorbim alte limbi ca si cand ar fi aproape natural si de bun simt sa vorbesti limba tarii pe care o vizitezi, avem multe alte calitati.

Suntem prietenosi si aratam foarte bine. Si chiar daca nu suntem toti fotomodele, suntem cat se poate de haiosi in legatura cu imperfectiunile noastre. Iar copiii nostri sunt foarte destepti si energici. Domnii sunt curajosi si, in ciuda fricilor pe care le constientizeaza, s-ar arunca oricand pentru a salva un om. Iar doamnele, nu am cuvinte, cele mai aratoase femei de la care abia iti deslipeai ochii, pana si in Creta, erau intamplator, romance.

Cat despre istetime, nu am cuvinte, purtam oricand conversatii despre mitologie, religie, politica, fotbal si niciodata nu spunem “nu” unui pahar de bautura. Dar niciodata nu bem singuri la bar, pentru ca totdeauna stim sa ne inconjuram de oameni.

Cand bem o “vodka portokali” toata lumea din jur stie ca suntem acolo si nu pentru ca iritam pe toata lumea, ci pentru ca suntem si mai prietenosi dupa un pahar.

Din cand in cand suntem critici cu altii, si asta pentru ca suntem exigenti cu noi si e normal sa fim exigenti si cu cei din jur. Daca soferul conduce ca un idiot sau daca vaporul trece prin ape tulburi si capitanul tace chitit in cabina lui, ii criticam “de nu se vad”. Pe de alta parte tot noi le gasim scuze si cautam metode care mai de care, prin care sa radem in fata fricilor.

Bun simt, pleaca d-aici! Nemtii, englezii, americanii, francezii, italienii, evreii sunt foarte nesimtiti pe langa romani si am prieteni din toate aceste nationalitati si de o parte si de cealalta a baricadei bunului simt. Ah, si nu aruncam gunoaie pe strada; nu noi; nu mancam lebede si nu ne scarpinam in dos in public pentru a arata lumii cat de emancipati suntem (aici ma refer la francezii si la nemtii, pe care de nenumarate ori i-am vazut si identificat dupa aceste “semne distinctive”).

Avem si noi Zorba noastra, ii zice Ciuleandra, avem si Baseball romanesc, ii spune Oina. Si nici nu vreau sa incep discutia despre ce contine in detaliu portofoliul nostru de valori. Celelalte natii poate nu au nici pe jumatate din ce avem noi, insa repeta obsesiv si afiseaza de fiecare data cand au ocazia aceleasi lucruri. Asa dau impresia ca detin mai multe valori decat in realitate.

Ah, pana si Dreastime.com, o binecunoscuta arhiva digitala de fotografii, am aflat zilele astea ca e fondat de romani. Felicitari! Ce sa mai, eu cred ca ar trebui sa mergem intotdeuna cu fruntea sus, sa fim mandri si sa vorbim tot timpul tare si raspicat. Nu trebuie sa plecam capul din prea mult bun simt cu scopul de a nu deranaja si sa fie interpretat sau sa fim confundati cu “oameni prea umili”.

Si inca ceva, mie imi place cand aplaudam la aterizare. Felicitari capitanului ca ne-a adus in viata. In Tibet aplauzele alunga spiritele rele, la noi arata bucuria de a ajunge intregi la destinatie. Cat despre circul de la televizor, la greci e mai rau, doar ei l-au inventat.

Eu ma bucur si imi place ca sunt roman!

Ionut Munteanu :