Navigate / search

Eu nu sunt specialist SEO

Stateam de vorba cu un bun prieten si am realizat. Eu nu sunt specialist in SEO. Da, imi place marketingul pe motoare de cautare, imi place Google, imi place promovarea centrata pe cuvinte cheie, sunt pasionat de a intui comportamentul utilizatorului pe internet si de toate armele de marketing online dar nu e suficient.

Inteleg fenomenul, sunt un mare sustinator al specialistilor in SEO si profesionistilor din acest domeniu. Vreau si cred ca prin intermediul acestei arme de marketing toti avem ceva de castigat. De la cei care vor gasi ce cauta pana la cei care vor fi gasiti atunci cand e nevoie de serviciile si produsele lor.

De mai bine de 2 ani, impreuna cu Olivian Breda si cu o mana de oameni dedicati organizam Lumea SEO PPC. Un eveniment “de nisa”. In acest timp s-au strans peste 1500 de participanti. Pentru mine e un loc in care ne intalnim, vorbim despre lucruri “ce pot parea adesea alambicate”, schimbam pareri si ne simtim bine.

Evenimentul a rezolvat o problema pentru mine. Acum 2 ani ca cineva sa inteleaga de ce sunt frustrat si abatut dupa o zi de lucru trebuia sa ii explic ce fac, cu ce ma ocup, si dupa multe epitete si metafore simteam ca tot nu ma intelege.

Imi place critica constructiva si apreciez oricand o “zgatiiala” cand o iau pe aratura. Cel mai mult apreciez insa autocritica atunci cand o regasesc in oameni. Eu o practic, si cei care ma cunosc stiu ca nu sunt deloc indulgent cu mine.

Autocritica mi se pare ca ar trebui sa o practicam mai des. Pe mine m-a ajutat sa ajung la concluzia ca “eu nu sunt specialist SEO”.

Un specialist intr-un domeniu, dupa parerea mea, este acela care de dimineata si pana seara se gandeste, se rascoleste, se preocupa si rezolva probleme ce tin de domeniu in care activeaza. Acel om este specialist in acel domeniu.

De aproape 9 ani stau cu ochii cascati la ce se poate face pe internet astfel incat vizitatorii sa vina sa gaseasca informatiile de care au nevoie, si am experimentat si cochetat cu aproape toate armele de marketing online, de la email marketing, squeeze-page-uri, aplicatii facebook, jocuri, podcasturi, ebook-uri, pana la SEO folosit pentru managementul reputatiei online.

Dar acum am ajuns la concluzia ca “eu nu sunt specialist SEO”. Nu pentru ca nu inteleg si in niciun caz pentru ca nu-mi place acest domeniu. Nici pentru ca as fi strain de componente precum: taguri HTML, div-uri si nu tabele (asta e mai old school, cred ), “nu flash” (sorry, Adobe), continut text “care-i rege”, relevant pentru vizitator si care sa contina cuvinte relevante intr-o anumita densitate (sau fara o anumita densitate), link-building intern si arhitectura informationala, sau link-building extern (off page SEO) si inca multe alte asa numite “semnale” (“signals” am inteles ca le numesc cei de la Google).

Nu pentru ca imi lipsesc informatiile nu sunt specialist SEO ci pentru ca nu fac asta in fiecare zi. Eu ma trezesc cu gandul la liste de remarketing, la intentia de cumparare, la stadiile procesului de vanzare, la segmentari semantice, la indicatorii de trafic care imi pot oferi informatii despre lucrurile pe care le fac bine, la bugete, la obiective, la “targetari” psiho-socio-demografice… cu astea ma trezesc si cu astea in minte adorm.

Specialistii SEO sunt cei care au curajul sa practice acest domeniu, complicat, alambicat, controversat si extrem de dificil de monetizat in fiecare zi. A, bineinteles, “dificil de monetizat” nu pentru a recompensa efortul unui singur om. SEO devine dificil de monetizat pentru a recompensa 10 – 20 de oameni care traiesc, muncesc si pentru care se platesc taxe, direct si indirect.

Oameni care sunt uneori frustrati, alteori posomorati si demotivati, oameni care racesc si plang si se enerveaza. Oameni care nu sunt atenti si care nu sunt deschisi tot timpul sa puna mana sa finalizeze lectura X obligatorie, pentru ca nu au chef. Atunci e greu sa monetizezi SEO.

La Brasov, la un eveniment C.G. mi-a spus ca a plecat din tara sa profeseze SEO pentru ca ii lua prea mult sa le explice oamenilor de ce ar trebui sa faca SEO, si ca aceasta consultanta o oferea gratuit si o numea “vanzare consultativa”. Acum a plecat din tara. Insa el si echipa lui au gasit o cale de monetizare, acum vanzarea consultativa de odinioara o numeste consultanta si uimitor, clientii o platesc.

Respect pe cei care fac meseria asta, respect pe cei care ii ajuta pe viitorii mei clienti sa inteleaga oricat de putin despre motorul de cautare. Ii respect pe cei care muncesc si se chinuie sa faca orice pentru piata romaneasca si mai ales pentru piata de SEO si PPC si sper sa nu plece pentru ca asta e o lupta grea.

Eu nu sunt specialist SEO. Eu am acum alta specializare si astfel nu pot emite decat parerile unui profan in acest domeniu. Pot fi “o companie placuta” pentru o audienta care face primii pasi in SEO, dar nu mai mult de atat.

Cu atentie sa nu fiu penalizat de Google pentru densitatea mare a frazei cheie folosite, va spun concluzia. Daca decizi sa fii specialist intr-un domeniu, este suficient, tot ce trebuie sa faci este sa practici aceea meserie, sa fii mai bun decat erai ieri si sa faci ce faci cu pasiune.

Si pentru cei care pot fi carcotasi, va mai aduc la cunostinta si termenul de “expert”, care in opinia mea este doar acela care este specialist de mult timp (unii spun de peste 10.000 de ore) si are rezultate si solutii la provocarile din domeniu.
Ionut Munteanu

Comments