Navigate / search

Facem un Viral ! (Prostie sau Ambitie)

WOM sau “Word of mouth” se refera la faptul ca informatia circula direct de la o persoana la alta prin comunicare verbala. Aceasta a fost cel putin prima valenta a acestei expresii care defineste o arma de marketing initial folosita la mijlocul anilor 80 de catre o companie de Multi-Level-Marketing Australiana.

WOM Marketing a migrat catre comunicarea scrisa si a fost asimilat de transmiterea sau recomandarea informatiei sub orice forma atunci cand motorul transmiterii informatiei consta in valoarea informatiei in sine. Acesta forma de informatie a fost si este Sfantul Graal al comunicarii in marketing.

Astfel constructia si realizarea unor materiale a caror subiecte dupa comunicarea lor initiala sa fie raspandite natural astfel incat dimensiunea audientei sa creasca exponential se defineste ca potential viral. Factorul de creste naturala a audientei dupa expunerea mesajului catre o masa critica.

Pentru Online Marketing este mai corect sa discutam despre Marketing Viral decat WOM Marketing, initial datorita sensului absurd (“din gura in gura” – foarte putin probabil in Online), si in al 2-lea rand datorita folosiri sintagmelor viral, viralitate, marketing viral mai mult decat WOM Marketing.

Daca subiectul pe care il distribuim are sau nu potential viral, sau daca povestea cu ajutorul careia imbracam subiectul are potential viral nativ tine de contextul socio-economico-cultural in care se comunica mesajul. In acest sens daca discutam despre TVA intr-un moment in care se asteapta noutati despre TVA, subiectul are in sine potential viral.

Viralitatea in acest exemplu este data si de mesajul transmis pe acest subiect, forma mesajului poate creste sau scadea potentialul viral. De exemplu: “TVA-ul va creste cu 25%” nu este o noutate si astfel nu potenteaza subiectul, insa “TVA-ul scade la 5% pentru pensionari” nuanteaza si potenteaza viralitatea subiectului.

Tipul de continut prin care se comunica mesajul poate amplifica sau nu viralitatea unei informatii, in acest sens continutul video a fost remarcat ca avand cel mai mare potential viral, amplificat si datorita canalului de distributie si anume siteurile de videosharing (Youtube, Trilulilu, etc).

Adesea apare asocierea inexacta intre viralitate si continutul video care in mintea multora defineste viralitate, in acest sens sintagma “Hai sa facem un viral!” se refera la dezvoltarea unui material video care datorita caracteristicilor virale ale tipului de continut si al canalului de distributie va genera efectul dorit. Nu trebuie insa ignorat faptul ca si celelalte tipuri de continut: text, imagine, audio, aplicatii software, s.a. pot avea efect viral daca prin natura lor au subiecte care sunt de interes pentru social si care sa starneasca nevoia biblica de a imparti ceea ce este de valoare, astfel definind o trasatura umane plecata din nevoie de apartenenta la un grup social si obiectivul general existent de a creste coeziunea intre sine si membri acestui grup.

A propune constructia “unui viral” este in efect o denaturare a realitati in sensul in care efectul nu este controlabil. Ceea ce ne putem propune este sa construim un material care prin natura lui sa fie valoros si sa nuantam potetialul viral prin metodele pe care le avem la dispozitie si anume: prin folosirea unui tip de continut cu potential mare, prin utilizarea unui canal de distributie propice si prin facilitarea “sharingului” sau recompensa pentru “sharing”.

De retinut faptul ca sexul, umorul, scandalosul, scabrosul au potential viral si pentru a controla intr-un fel accesul la acest Sfant Graal al comunicarii, viralitatea, pe langa tipul subiectelor si tipul continutului trebuie precizata necesitatea masei critice. Aceasta din urma reprezinta acel grup de indivizi la care materialul si informatia ajunge artificial, prin metode clasice de comunicare si care reprezinta “Primul Motor” al viralitatii.

Cand va ganditi la viralitate nu ezitati sa va ganditi la Iisus si la Apostolii sai, cum Apostolii reprezinta masa critica, tipul de continut este “cuvantul lui Dumnezeu” iar canalul de distributie este comunicarea verbala. La el a functionat.

Ionut Munteanu

Comments

Dragos

Interesant articolul. Eu zic ca viralul este totusi un capriciu ce trebuie satisfacut.
Inainte de a fi ideea este nevoia. Oare avem nevoie de viral? Eu zic ca da. De ce? Pentru ca suntem pierduti in mii de mesaje insipide, incolore, inodore.
Totusi… e misto sa faci un viral. Spun atat agentiile cat si clientii mai deschisi la minte.
Dar care este scopul unui viral? Se gandeste un client si la monetizare?

scaune auto copii

E prima data cand aud de Viral, desi citind stiu exact ce inseamna si cum se foloseste. Mie sincer mi se pare o noua arma de manipulare in masa. 🙂

dan

Gata ai inceput sa bagi nofollow la linkurile din cometarii? 🙂

iMunteanu

nici vorba, cred ca versiunea asta noua a pus no-follow

o sa remediem imediat problema 🙂

dan

Acuma e ok. 🙂

M-ai speriat ca nu mai puteam sa-ti spamez blogul. 😛

iMunteanu

Chiar ca asta mi-am dorit ca si obiectiv. Cand m-am apucat de scris am zis: Ce facem azi, pai…astazi pregatim blogul pentru a fi “spamat”.
E bine ca acum merge spamat.

Stii ca acest cuvant nu exista? 😛

dan

In limba romana, da stiu.

Dar nu exista nici broswer,nici cpc, nici wom, nici header,nici cost per lead, nici cost per action, nici link exchange si lista continua.

Dar noi tot le folosim , astia din domeniu. 😛

Victor

Foarte faina noua tema. Despre articol, thumbs up! Foarte bine punctat. Mai ales asocierea “facem un viral” cu “facem un clip cu potential viral” care e destul de frecventa.

iMunteanu

Multumesc Victor!

Cristian Filimon

Ai spus destul de corect faptul că nu-i poţi propune unui client “hai să facem un viral” şi nici nu poţi garanta că un viral funcţionează sau nu, pentru că nu este despre tine, ci despre oamenii care interacţionează sau nu cu “viralul” tău.

Din păcate, ca şi la conversii, am auzit mulţi care garantează acest lucru.

mihai

nu am auzit niciodata de viral.dar e foarte interesanta ideea.

Anunturi Gratuite

Parerea mea este ca un Viral trebuie facut ca si o varianta optionala de promovare, nu una necesara.

Noni

E adevarat ca viralul este eficient dar iti trebuiesc idei bune ca sa ai succes, eu tot ma gandesc ce as putea face de tip viral care sa ma ajute, dar inca nu am gasit ideea.

Anunturi Gratuite

Eh, e greu sa iti vina o idee de viral, cred ca ideile alea vin spontan, fara prea mult brain storming 😛

Traduceri engleza

Din pacate WOM nu se poate aplica in orice domeniu. De exemplu daca te ocupi cu inchiriatul de macarale cred ca e destul de greu sa obtii ceva “viral”.
Articolul e foarte bun, felicitari.

Bogdan C

Daca e facut cu cap, un viral iti poate aduce multe beneficii.
@Traduceri engleza eu cred ca tine mult de imaginatie.

Dezvoltare personala

bogdan, de ce zici ca daca e facut cu cap? eu zic ca oricum l-ai face, tot iti aduce beneficii. adica nu prea vad ce ar putea sa-ti aduca rau… pot fi si dezavantaje?

Boxe audio

Pentru a putea face un viral de calitate trebuie sa emtatizezi cu vizitatorii. Daca iti dai seama ce i-ar putea pune in miscare viralul este deja realizat. O gratuitate oferita pentru un anumit produs sau un premiu mare la un concurs ii poate face sa iasa din amorteala.

Marian

Consider ca e greu sa ai succes pe cont propriu din viral. Prefer sa am site-uri nisate in limba engleza si cu campanie AdSense, simplu. 🙂

bedwetting

Am citit cu atentie tot, mai ales comentarile greu de adaugat ceva, interesant!

7 Mituri despre Viralitate | Dragos Smeu

[…] auzit expresia asta de zeci de ori. Hai sa facem un viral! Dar cine iti garanteaza ca ideea ta este virala? Ceilalti colegi din brainstorm? Clinetului i se […]