X
    Categories: Best of Online Marketing

Facem un Viral ! (Prostie sau Ambitie)

WOM sau “Word of mouth” se refera la faptul ca informatia circula direct de la o persoana la alta prin comunicare verbala. Aceasta a fost cel putin prima valenta a acestei expresii care defineste o arma de marketing initial folosita la mijlocul anilor 80 de catre o companie de Multi-Level-Marketing Australiana.

WOM Marketing a migrat catre comunicarea scrisa si a fost asimilat de transmiterea sau recomandarea informatiei sub orice forma atunci cand motorul transmiterii informatiei consta in valoarea informatiei in sine. Acesta forma de informatie a fost si este Sfantul Graal al comunicarii in marketing.

Astfel constructia si realizarea unor materiale a caror subiecte dupa comunicarea lor initiala sa fie raspandite natural astfel incat dimensiunea audientei sa creasca exponential se defineste ca potential viral. Factorul de creste naturala a audientei dupa expunerea mesajului catre o masa critica.

Pentru Online Marketing este mai corect sa discutam despre Marketing Viral decat WOM Marketing, initial datorita sensului absurd (“din gura in gura” – foarte putin probabil in Online), si in al 2-lea rand datorita folosiri sintagmelor viral, viralitate, marketing viral mai mult decat WOM Marketing.

Daca subiectul pe care il distribuim are sau nu potential viral, sau daca povestea cu ajutorul careia imbracam subiectul are potential viral nativ tine de contextul socio-economico-cultural in care se comunica mesajul. In acest sens daca discutam despre TVA intr-un moment in care se asteapta noutati despre TVA, subiectul are in sine potential viral.

Viralitatea in acest exemplu este data si de mesajul transmis pe acest subiect, forma mesajului poate creste sau scadea potentialul viral. De exemplu: “TVA-ul va creste cu 25%” nu este o noutate si astfel nu potenteaza subiectul, insa “TVA-ul scade la 5% pentru pensionari” nuanteaza si potenteaza viralitatea subiectului.

Tipul de continut prin care se comunica mesajul poate amplifica sau nu viralitatea unei informatii, in acest sens continutul video a fost remarcat ca avand cel mai mare potential viral, amplificat si datorita canalului de distributie si anume siteurile de videosharing (Youtube, Trilulilu, etc).

Adesea apare asocierea inexacta intre viralitate si continutul video care in mintea multora defineste viralitate, in acest sens sintagma “Hai sa facem un viral!” se refera la dezvoltarea unui material video care datorita caracteristicilor virale ale tipului de continut si al canalului de distributie va genera efectul dorit. Nu trebuie insa ignorat faptul ca si celelalte tipuri de continut: text, imagine, audio, aplicatii software, s.a. pot avea efect viral daca prin natura lor au subiecte care sunt de interes pentru social si care sa starneasca nevoia biblica de a imparti ceea ce este de valoare, astfel definind o trasatura umane plecata din nevoie de apartenenta la un grup social si obiectivul general existent de a creste coeziunea intre sine si membri acestui grup.

A propune constructia “unui viral” este in efect o denaturare a realitati in sensul in care efectul nu este controlabil. Ceea ce ne putem propune este sa construim un material care prin natura lui sa fie valoros si sa nuantam potetialul viral prin metodele pe care le avem la dispozitie si anume: prin folosirea unui tip de continut cu potential mare, prin utilizarea unui canal de distributie propice si prin facilitarea “sharingului” sau recompensa pentru “sharing”.

De retinut faptul ca sexul, umorul, scandalosul, scabrosul au potential viral si pentru a controla intr-un fel accesul la acest Sfant Graal al comunicarii, viralitatea, pe langa tipul subiectelor si tipul continutului trebuie precizata necesitatea masei critice. Aceasta din urma reprezinta acel grup de indivizi la care materialul si informatia ajunge artificial, prin metode clasice de comunicare si care reprezinta “Primul Motor” al viralitatii.

Cand va ganditi la viralitate nu ezitati sa va ganditi la Iisus si la Apostolii sai, cum Apostolii reprezinta masa critica, tipul de continut este “cuvantul lui Dumnezeu” iar canalul de distributie este comunicarea verbala. La el a functionat.

Ionut Munteanu :