Navigate / search

[Guest Post] Ilegalizarea botezului prin afundare (Liviu Munteanu)

Botezul prin afundare trebuie să devină o practică pe cale de disparitie.
A.S. De când am intrat în Europa porcii nu mai sunt sacrificaţi conform tradiţiei româneşti, ca să nu suporte un şoc şi trebuie sacrificaţi prin asomare…

In Biserica Ortodoxă, în Biserica Catolică şi în Bisericile Vechi Orientale, botezul reprezintă una dintre cele şapte taine (sacramente). Sfântul Botez este taina prin care omul dobândeşte iertare de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele făcute până atunci, se naşte din nou duhovniceşte şi se face membru al Bisericii lui Hristos. Botezul este întemeiat de Isus prin cuvintele: ”Mergând, învăţaţi toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh …” (Matei 28, 19).

Partea văzută a Tainei Sfântului Botez, in Biserica Ortodoxă, constă din afundarea de trei ori în apa sfinţită a celui ce se botează şi în rostirea cuvintelor : «Botează-se robul lui Dumnezeu…(numele celui botezat) În numele Tatălui, amin, şi al Fiului, amin, şi al Sfântului Duh, amin, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin».

Mulţi dintre noi am participat, într-o biserică ortodoxă, la slujba de botez şi poate că la fel de mulţi am fost şocaţi de introducerea copilului mic brusc, de trei ori, în apa din cristelniţă.

Nu sunt ateu convins si nici convins ateu, doar întreb de ce aşa, cănd nu este vorba de o spălare fizică ci doar de una spirituală…(!?)

Chiar crede careva că trei cuie în mâini şi în picioare salvează lumea de păcate?

Botezul se poate face prin (afundare) scufundare, prin vărsare sau prin stropire. Exista picturi ale Botezului lui Isus de către Ioan Botezătorul, în care apa nu este adâncă şi Isus este numai cu picioarele în apă. În alte picturi, Ioan Botezatorul îi pune mâna pe cap, semn de scufundare, alteori se vede că apa a fost numai vărsată pe capul lui Isus.

Cartea ,,Învăţătura celor doisprezece Apostoli”, scrisă în primul secol după Cristos, descrie cum se făcea botezul pe timpul Apostolilor: “Cât priveşte botezul, botezaţi în modul următor: după ce ai făcut tot ce trebuie, botezaţi în numele Tatălui, şi al Fiului, şi al Sfântului Duh, într-o apă vie (apă curgătoare). Dacă nu ai apă vie, botează-l în altă apă; dacă nu te poţi servi de apă rece, foloseşte apă caldă. Varsă de trei ori apă pe capul lui: in numele Tatălui, şi al Fiului şi al Sfântului Duh“.

Am citit că la Roma se află o pictură veche din secolul II, în Cimitirul lui Calixt, în care este reprezentat un pescar care trage un peşte din apă, iar lângă el botezul unui copil. Copilul şi cel care-l botează stau în picioare în apă. Apa are adâncime mică, ajungând doar până sub genunchiul copilului. Botezătorul îşi pune mâna dreaptă pe capul copilului. În jurul capului apa curge în toate părţile. Este o dovadă arheologică, pentru botezul prin vărsare.

Sf. Petru a botezat la un moment dat aproape zece mii de suflete. Oare i-o fi scufundat pe toţi? Biserica Ortodoxa se şi laudă ca este păstrătoarea fidelă a tradiţiei primare în privinţa botezului în ritul liturgic bizantin şi ar vrea ca şi celelalte biserici să facă la fel. Dar oare este bine pentru puiul de om abia născut? Nu este cumva un şoc ce l-ar putea afecta toată viaţa?

Toţi ştim că şocurile pot declanşa fel şi fel de boli – de la boli de piele la boli de inimă, de ficat, de pancreas etc… Când copilul este scos din apă şi se îneacă în plâns iar până atunci a stat liniştit şi poate chiar a dormit, probabil că ceva nu este în regulă? Să acceptăm asta în numele tradiţiei? Care tradiţie? Poate mândrie şi nu este bine(!).

Sunt împotriva practicii de botez prin afundare(scufundare) la copiii nou născuţi şi cred că în cadrul Bisericii Ortodoxe Române există oameni care gândesc la fel ca mine. Consider că este un lucru extrem de important care trebuie luat foarte în serios. Botezul prin afundare trebuie să devină o practică pe cale de disparitie.

un articol scris împreună cu taicamiu @LM

Ionut Munteanu

Comments

Irina

V-ati aliat vad! Pentru o cauza dreapta 🙂
Acum cateva saptamani am devenit nasa lui Raul. Un baietel care a cam dat batai de cap preotului pe parcursul slujbei. Plangea ca din gura de sarpe, iar nenea popa imi tot repeta sa-i dau suzeta, iar eu ii spuneam ca nu are asa ceva!
Apoi a urmat scufundarea… chiar este soc pentru bietul copil. Ca a stat linistit sau nu pana atunci, sa-l arunci dintr-o data in apa, e soc sigur! Ma intreb ce avea de comentat daca ii spuneam sa il ude doar pe cap… sau sa comentez in vreun fel scufundarea asta… Nu am facut-o pentru ca avem mult prea mari emotii si mi-a iesit din cap. Insa cred ca poate fi \"a deal braker\" sa te duci tu, un neavenit, si sa-i spui \"preferintele\" Parintelui!
Nu cred ca e vorba de respectarea \"traditiilor\", ci mai repede de satisfacerea inflexibilitatii unor persoane frustrate din varii motive. Tine de nenea preot sa aleaga metoda.
Respectul meu il au foarte putini deschisi la minte!

Mihai

Biserica Ortodoxa, din nefericire, este nereformata cred de mai bine de 100 de ani.
In Biserica Catolica, botezul reprezinta varsarea unei cescutze cu apa sfintita pe capul noului nascut. Dupa o rugaciune i se sterge capul si cu asta basta.

Sunt foarte de acord cu tine in ceea ce priveste eliminarea botezului prin scufundare. Dar discutia e fantastic de lunga… si… delicata. 🙂

demostene

Trebuie sa mai treaca o generatie sau doua pana cand ti se va da dreptate. Lumea e prea ancorata in traditie. O sa auzi numai “ete, de parca pe noi nu ne boteza la fel”.

adidas

stiu ca metoda pare cruda si nu stiu daca as fi de acord sa vad copilul meu botezat asa dar am inteles ca apa nu face rau copiilor

LM

pentru adidas – ai perfecta dreptate cand spui ca apa nu face rau copiilor, dar nu discutam de apa, ci de scufundarea copiilor – de multe ori tinuti cu capul in jos – de trei ori in apa din cristelnita.

munteanu

sper din tot sufletul sa nu moara vreun copil in timpul botezului, ar fi de cacat rau de tot.

nu cred ca trebuie sa moara cineva ca o traditie sa fie considerata si idioata si de rahat. intrebarea este: DE CE?

nu e suficient simbolizarea botezului?

Raluca

Aceasta traditie este practicata diferit de la preot la preot, de exemplu de curand am participat la un astfel de eveniment, iar preotul, tinand copilul intr-o mana, l-a bagat foarte putin cu piciorusele in apa si cu cealalta mana i-a dat cu apa pe cap,doar cat putea sa ia in mana, deci nu l-a scufundat, eu zic ca a fost ok

Laura

Apropo de ce scria munteanu in august, iata ca s-a intamplat si asa ceva: in judetul Sibiu un copilas a murit in timpul botezului, cu stop respirator, la cateva minute dupa ce a fost scos din cristelnita!:(((

munteanu

trist, foarte trist, dezastruos