X
    Categories: Părerile mele

Libertatea comunicarii online agramate

Scopul principal al limbajului este sa circule informatia de la emitator la receptor si invers. Ideile transmise reprezinta chintesenta comunicarii, fondul.

Am observat ca romanii sunt foarte exigenti cu semenii lor care gresesc intr-un discurs, insa este greşeala la fel de mare cand comunicarea este informala si neoficiala? Multi urla ca vor perfectiune in comunicare insa repetat se manjesc cu versurile unor cantece care distrug si jignesc, sunt asaltati de modele de urmat: Gigi Becali (un model pentru tinerii romani) si prof. Vadim Tudor, ale carui probleme psihice asociate cu corectitudinea discursului pune intr-o lumina verzuie limba corecta (un model pentru un discurs corect romanesc) si ultimul dar nu cel din urma Marian. Vanghelie (presedinte de partid si primar)

Aici traim. Sa nu uitam ca de fiecare data cand criticam un text imperfect plecand de la ratiuni de ortografie si sintaxa, cand aruncam cu rahat folosind metafore precum anagramati si analfabeti inhibam orice strigat din mintea celor improscati de metaforele cititorilor lor. Simtiti-va bine!

Deci da, cred ca exista un context in care e greşit sa atacam pe cei care gresesc in comunicarea informala si neoficiala. Sunt mai multe greşeli care ar trebui analizate intr-un discurs.

Si vreau sa adaug o interesanta regula pe care am asimilat-o la un club de dezbateri in care am fost prezent in facultate, regula pe care am regasit-o in diverse alte situatii in care apar pareri diferite:
“fara atacuri Ad hominem”; fara atacuri la persoana, astfel ramane de atacat ideea si nu omul, in cazul de fata cand nu eşti in consens cu ideea ataci prin a critica gramatical textul si astfel distrugand credibilitatea persoanei.

In concluzie: “scrieti, scriti. scrti. scrie-ti” atata timp cat aveti ceva de spus, comentariile si ideile nu reprezinta un lux elitist, chiar daca mi-ar placea acest lucru.

Post Scriptum: Nu e post-scriptul absolut pentru ca mai e ceva scris si dupa, poate ar trebui denumit corect Addendum. In contemporaneitate adaugarea unui text se face dupa fel si fel de dispozitive: eu am scris acest articol de pe iPhone, poate colegul care si-a exprimat un punct de vedere corect insa a scapat o greşeala a scris de pe un dispozitiv cu tastatura mai ingusta.

Ah… Criticati-mi textul!

Ionut Munteanu :