X
    Categories: PPC Marketing

“Like” pe Facebook, Componenta a unei Campanii de Promovare (0.6)

Like este un cuvant care are 4 miliarde de pagini indexate si mai bine de jumatate din rezultatele de pe prima pagina se refera la cuvantul, parca obsesiv repretat, de pe reteaua sociala Facebook.

Intr-o campanie de promovare pe Facebook numarul de like-uri este extrem de important si nu pentru ca inseamna ca utilizatorul a interactionat cu brandul, ca i-a fost influentata decizia de cumparare sau ca brandul sau produsul promovat ar ajunge sa fie pozitionat ca “prima optiune”, cu siguranta nu, insa like-ul reprezinta primul pas pe acest drum.

Exact cum pentru o campanie de promovare prin bannere sau chiar pentru o campanie in motorul de cautare prin linkuri sponsorizate conditia esentiala este ca reclama sa se afiseze. Bineinteles ca nu este suficient doar sa se afiseze, insa daca nu se afiseaza, vizitatorii nu vor avea sansa sa dea click, nu vor ajuge sa cunoasca detaliile produsului si sub nici o forma nu vor cumpara.

In acelasi fel, primul semn de interactiune consta in like-urile date pentru continutul afisat; comentariile la continut urmeaza cu repeziciune pe locul doi. Iar potentarea viralitatii unui continut se realizeaza initial prin like, toti prietenii celui care da like vad continutul care, pentru ca i-a atras atentia prietenului poate deveni interesant si pentru ei. Daca prietenul recomanda acel continut este mult mai bine, insa inainte de a recomanda, in cele mai multe cazuri va da like.

O campanie pe Facebook trebuie sa aiba obiective stabilite ca orice alta campanie online sau offline dar unul dintre aceste obiective este interactiunea initiala care se realizeaza prin like, care acum este aceeasi si pentru actiunea de a deveni fan, desigur trebuie continuat procesul prin care se dezvolta o comunitate in jurul produsului, prin care se starneste intentia de cumparare etc. Acelor utilizatori care au dat like trebuie sa le fie comunicate repetat beneficiile brandului, trebuie oferit continut interesant care sa potenteze trasaturile pozitive ale produsului si in cele din urma produsul trebuie sa:

– fie cunoscut, daca nu e cunoscut
– sa-i fie cunoscute si recunoscute atuurile
– sa devina una dintre optiuni sau prima optiune
– sa fie dorit (depinde de produs)
– sa fie o experienta de care sa-si aminteasca cu placere.

Like-urile trebuie sa fie vazute pozitiv intr-o campanie de promovare, fara a pierde insa din vedere ceilalti indicatori si fara ca like-urile sa reprezinte singurul indicator de performanta. Exista mai multe obiective cuantificabile in marketingul online si trebuie tinut cont de cat mai multe in analiza performantei.

Si asa sper ca sa-i fi raspuns si lui Cristi la articolul Care e rezultatul campaniei voastre? , la care as fi vrut sa comentez insa as fi avut prea mult de scris intr-un comentariu.

Care este parerea voastra despre like-uri intr-o campanie de promovare pe facebook?

Ionut Munteanu :