X
    Categories: Best of Online Marketing

Marketing Online in Romania sau “Nu trage domn’ Semaca!”

„Prostul pana nu-i fudul parca nu e prost destul” se potriveste de minune pentru ce urmeaza sa va spun. Prost nu e nici cel care intreaba cand nu stie. Prost nu e nici macar cel care nu intreaba. Prosti suntem noi, cei care stim si nu le spunem si lor.

Trist dar adevar, exista putina disciplina in marketingul online din Romania. Si pe buna dreptate, ce scoala ne invata marketing online in Romania? Ne criticam si ne lovim unii pe ceilalti, insa exista inocenta in vinovatia noastra.

Ne certam si ne schilodim putinele cunostinte de fiecare data cand avem ocazia. Si asta este trist. Clientii au in echipe oameni care nu stiu ce sa ceara pentru ca nimeni nu i-a invatat, si e greu sa ii inveti, pentru ca intai de toate trebuie tu sa stii. Este rolul clientului sa isi selecteze oameni cu o minima pregatire in domeniu. Dar de unde?

Cei cativa care depasesc mediocritatea in domeniu sunt greu de recrutat, sunt bine prinsi in pozitiile lor si e greu sa ajungi la ei, sunt in agentii sau conduc chiar ei agentii. Insa daca esti dispus sa investesti in oameni, intotdeauna vei gasi persoanele potrivite. Si cred cu tarie ca cele mai potrivite persoane sunt cele care pun pasiune in ceea ce fac.

Si daca nu sunt de gasit sau nu sunt de recrutat, fiecare client are responsabilitatea sa-si trimita oamenii mai slabi sa invete. La cata mediocritate si prostie e in industie ar trebui sa colcaie cursurile de marketing online (oferite de cei cativa specialisti), trebuie sa fie salile pline.

Dar aici ne lovim de un alt zid, acela de a fi mai destepti decat profesorul, fara sa intelegem ca profesorul este doar un ghid printre cunostinte si nu atotcunoscator. Dar chiar si aici, vinovatia noastra este derivata din inocenta, pentru ca asa am fost educati, asa ni s-a spus la scoala pe vremea cand profesorii isi manifestau frustrarile si complexele in fata clasei.

Cati dintre clienti cunoasteti sa fi trimis in internship la o agentie un om de-al lor?

Agentiile nu au livrat creativitate pentru ca reclama care castiga premiu special este precum sclipirea de geniu, e rara. La fel ca si viralitatea. Nu o poti comanda, oricat de mare ar fi bugetul. Poti doar sa speri ca lucrezi cu cei care ti-o pot oferi.

Din pacate, nu exista inventie, decat rar. Restul, tot ce facem noi acum a fost facut de altii cel putin o data inainte, tot: siteuri, aplicatii pe retele sociale, fanpage-uri, comunitati, crm-uri, erp-uri, landing page-uri, bannere interactive, campanii search, video-uri, carti pdf, csr, strategii complexe de brand reputation management sau orice altceva, tot ce e azi a fost facut inainte.

Cati dintre voi nu ati avut tupeul de a participa cu o porcarie de proiect la un eveniment pentru notorietate? Cati dintre voi nu ati castigat cu o porcarie pentru ca celalalte erau niste porcarii mai mari?

Tot ce putem sa facem este sa excelam prin inovatie. Sa adaptam la piata locala si sa castigam concursuri pentru ca ne-am atins si depasit obiectivele. Apoi, sa fim surprinsi cand cineva apreciaza mai mult un proiect proiecte incat sa ofere premiul special.

Asteptarile, astea sunt cele care trebuie calibrate intre agentii, clienti si consumatori. Campaniile au rolul de a comunica consumatorilor calitatile produsului, trebuie insa sa fie eficiente pentru clienti si conform planificari pentru agentie. Cate proiecte au fost conform planificarii?

Cati ati aplicat chestionare clientilor pe care sa ii obligati sa le completeze cu informatii despre proiect, cu raspunsuri la intrebarea „ce vreti sa faceti”? Cati ati cerut informatii suplimentare fara de care nu ati mers mai depare?

Ne-am pierdut atunci cand am spus ca vrem sa fim doar eficienti si n-am mai fost creativi, cand am fost creativi si n-am mai fost eficienti si cu siguranta ne-am pierdut atunci cand ni s-a cerut haos si am venit cu „nimic”.

Invatati, invatati, invatati (Lenin)! Si am cautat raspunsuri acolo unde au mai fost astfel de probleme, la ei. Si pentru ca ei s-au fript inaintea noastra am cautat raspunsuri in rezolvarile lor, la americani si la englezi.

Si am gasit raspunsul in felul in care fac ei lucrurile, ei analizeaza, cerceteaza si se informeaza inainte de a incepe. Ei incep si planifica in detaliu si stabilesc asteptarile, gasesc resursele, ideile, strategia. Apoi fac verificari si testeaza, aplica si reoganizeaza, si totul il fac cu bani suficienti la cele mai bune costuri.

Ce fac agentiile lor cu clientii prosti? Ii educa. Ce fac clientii cu agentiile lenese? Le trec pe liste negre, vorbesc si impart cu altii experientele lor neplacute. Ce fac agentiile cu oamenii buni? Ii platesc bine si ii tin aproape. Ce se intampla, in general, cu oamenii nepregatiti? Sunt instruiti.

E simplu unde noi dam gres. Noi nu facem asa.
Si totul pleaca tot de la asteptarile pe care le avem de la oamenii care fac aceasta industrie.
Noi ii credem magicieni si ei ne pacalesc cu vrajile lor.

Addendum la tema asta

– Vivi in 2008, Publicitatea online românească si criza economică, www.vivi.ro
– Zoso in 2010, Bocetul surd al publicitarilor , www.zoso.ro
– Bogdana Butnar in 2010, De ce nu ma pricep la AdSense, www.bogdanabutnar.ro

Ionut Munteanu :