X
    Categories: Invitați pe blog (Guest Posts)

[Guest Post] Masurarea Conversiilor in Google Analytics (Gabi Nistoran)

Oricine face campanii online care au ca scop cel putin o actiune clara in site stie cat de importanta este masurarea rezultatelor. In cazul site-urilor de comert electronic, Google Analytics are niste rapoarte predefinite foarte bune. Pentru alt fel de actiuni putem sa stabilim Goals din pagina cu setarile profilului (site-ului), pentru ca apoi sa avem in fiecare raport cate un tab in care vedem rata de conversie pentru fiecare Goal sau pentru toate.

Problema este ca rata de conversie nu este suficienta. De multe ori avem nevoie de numarul exact de conversii, cu care apoi putem calcula pretul pe conversie si alti indicatori care ne ajuta sa luam decizii in managementul campaniilor.

Numarul de conversii pentru fiecare campanie / grup / reclama etc. poate fi aflat facand cate un segment cu fiecare dintre astea, solutie care nu e rea cand urmarim un numar mic de variabile.

O solutie fiabila indiferent de numarul de campanii online si de tipul lor este crearea unui Custom Report. Un raport simplu si foarte util pentru toate campaniile derulate: la Metrics se aleg Goal 1 Conversions, Goal 2 Conversions si tot asa pt cate vrea fiecare sa urmareasca; la Dimension alegem Source/Medium, „sub” care se aseaza pe nivelurile 2 si 3 Campaign si Ad
Group.

Sa vedem o imagine ca sa ne asiguram ca avem aceleasi setari pentru raport:

Iar raportul o sa arate ceva de genul:

Observam numarul de conversii pentru fiecare sursa de trafic, iar daca am ales mai multe Goals vom avea cate o coloana cu conversiile pentru fiecare dintre acestea.

Raportul nu se opreste aici. Cu un click pe un mediu in care rulam mai multe campanii, vom vedea aceleasi statistici si pentru fiecare dintre campanii, iar in cazul AdWords putem merge mai departe sa vedem la fel si pe grupuri de reclame.

Probabil apare intrebarea de ce nu am creat alte niveluri si pentru reclame, cuvinte cheie etc. Se putea face si asta, dar am preferat sa tin lucrurile simple, mai ales ca si in aceasta formula avem acces la acele informatii, poate chiar mai rapid.

Fiind intr-o campanie putem alege sa schimbam dimensiunea cu o alta dupa care dorim sa vedem numarul de conversii:

Mi se pare un raport pe cat de simplu, pe atat de util. Din el putem afla rapid care dintre eforturile de marketing online aduc mai multe conversii, pentru ca apoi sa le aflam si eficienta.

Gabi Nistoran :Gabi Nistoran, online marketer specializat în web analytics și performance marketing; Google Advertising Professional (AdWords & Analytics Qualified Individual).