Navigate / search

Nivelul tau in online – (1)

Mi-a trecut prin minte, discutand cu cativa prieteni sa incerc o catalogare a cunostintelor despre internet si despre aportul fiecaruia la dezvoltarea internetului. Aceasta organizare ar putea sa prezinte intr-o secunda cunostintele unei persoane despre internet.

Si cum mai bine ar putea fi catalogate aceste cunostinte decat prin LEVEL-uri. Fiecare utilizator de internet a jucat cel putin MARIO BROS de-a lungul timpul si astfel o catalogare dupa level ar fi la indemana.

LEVEL 1 – oricine face ceva pe internet.

La sectiunea asta am ezitat foarte mult pentru ca de regula cei care sunt de LEVEL 1 nu prea stiu unde se introduce www.site.ro, si nici nu fac diferenta intre adresa de email si adresa website-ului. Adesea apare amestecul interesant www.nume@domeniu.com si acesta este introdus in motorul de cautare. Introducerea adresei site-ului in motorul de cautare si nu in bara de adresa este un fenomen foarte des intalnit pe care o sa il aprofundam intr-un alt articol.

Tot despre level 1, acestia sunt cei care au o adresa de email facuta de altcineva, nu inteleg si nu vad site-urile cu sectiuni si butoane ci “ca si cand noi am vedea bidimensional realitatea”.

LEVEL 2 – categoria cea mai mare de utilizatatori de internet. Acestia au adresa de email pe yahoo sau gmail si folosesc Yahoo Messenger. Acestia stiu ca Google este un motor de cautare, dar sunt surprinsi ca si Yahoo este un motor de cautare.

Exista site-uri pe care nu le gasesti in Google, din diferite motive, nu ca acele site-uri ar avea ceva interesant. Exista cel putin 10 motoare de cautare foarte utilizate si alte peste 10000 de motoare de cautare utilizate frecvent si exista altele utilizate de un grup mai mic de utilizatori si motoare de cautare, denumite, metasearchengine-uri care afiseaza rezultatele mai multor motoare de cautare (www.dogpile.comwww.clusty.com)

Oricum despre paragraful de mai sus un LEVEL 2 nu ar sti nimic, ba mai mult nici nu ar fi interesat sa stie. Acesti utilizatori de LEVEL 2 sunt cei mai periculosi pentru un webdesigner, pentru o agentie, pentru ca acestia in postura de clienti care platesc detin si o a 2-a valoare, cea de cunoscator-nu-vreau-sa-stiu-mai-mult-pentru-ca-eu-stiu-suficient care in cele din urma este educat de catre cei care vor sa-i presteze un serviciu, orice serviciu pe acest canal.

Despre ce stie LEVEL 2 mai poate fi adaugat ca in liceu, in facultate sau in liceul fiului/fiicei s-a adaugat materia Informatica, oricum o tema pentru acasa foarte importanta a fost constructia unui site. Un site in FrontPage cel mai probabil, care nu a iesit chiar asa de bine deoarece “nu am inteles cum era cu linkurile alea”.

LEVEL 3 – acestora le-a iesit bine site-ul in FrontPage.

Ba chiar mai mult, nu s-au multumit cu atat si au cerut ajutor pe internet prin intermediul unui forum si au aflat de existenta unui program pe nume Dreamweaver. Au gasit pe internet ceva tutoriale si au refacut acel site facut in FrontPage in Dreamweaver. Au modificat cateva poze intr-un program numit Photoshop.

Acestia stiu de existenta MSN, Hotbot, Altavista si cunosc ca Google este mai mult decat un motor de cautare.

LEVEL 4 – acestia au inteles ca exista 2 tipuri de rezultate pe Google, cele organice (neplatite) si cele anorganice (platite).

Stiu sa foloseasca si Dreamweaver si Photoshop si eventual Swish (daca nu Flash), stiu sa faca cateva modificari in cod si se informeaza despre aceste modificari pe site-uri, liste de discutii si forumuri. Cunosc cate ceva despre SEO (Optimizarea pentru motoare de cautare), stiu de titluri, de taguri HTML, de Meta-uri de densitatea cuvintelor cheie in continut.

Fiecare a facut cel putin 1 site de prezentare pentru altcineva decat domnul profesor de informatica.

LEVEL 5 – Stiu sa instaleze un Blog, un site de comunitate, sa copieze un script si sa modifice cate ceva in el.

Acestia cunosc tipurile de promovare de pe internet prin intermediul bannerelor si al cuvintelor cheie. Au cunostinte de existenta site-urile de Social Networking precum HI5 si cunosc rationamentele pentru care aceste site-uri sunt puternice.

Stiu ce inseamna vizitatori, vizitatori unici, targetare geografica, IP, afisari, CTR, retele de gestionare ale campaniilor online: Google Adwords, Yahoo Search Marketing, etc. Stiu sa caute diferite tipuri de fisiere pe internet.

Pot emite pareri legate de calitatea unui site din punct de vedere al optimizarii continutului pentru motoarele de cautare. Pot face diferenta dintre un site in flash, un site HTML construit pe tabele, un site construit pe div-uri, cat de mult javascript se afla pe o pagina si cat de user-friendly este un site.

va continua … cu LEVEL 6,7,8,9,10

inregistrati-va via RSS pentru a pastra tot timpul articolele iMunteanu.Com in bara de linkuri (min level 3 access)

Ionut Munteanu

Comments

Olivian BREDA

Felicitari pentru blog.

Mici observatii:
1. nu obliga userii sa se logheze ca sa lase comentariu; a trebuit sa fac cont si multe alte lucruri ca sa scriu randurile astea;
2. Wp-content nu writeble. De unde stiu asta? Nu pot sa imi upload-ez avatar.

Un hint: as prefera sa vad mesajele mai vechi, daca ele exista. In prezent, la sfarsitul primei pagini nu imi ramane decat sa ghicesc daca mai sunt sau nu mesaje. Ajuta-ma.

In rest, un blog util si placut. 🙂

iMunteanu.Com

Inconstient cred ca nu vroiam sa primesc raspunsuri negative 🙂 Glumesc, chiar vreau sa aud oameni care ma injura. Sper sa o faca si sa se oftice si eventual sa isi refaca site-urile de doi lei (bineinteles, cei care au site-uri de doi lei). Cei care nu au deloc sa isi faca! 😛

Illikeindendy

Hello, I can’t understand how to add your blog ( imunteanu.com ) in my rss reader

WourseWes

imunteanu.com – cooooolest domain name)))

munteanu

I know you are only trying to get a link back. No problem!

Olivian BREDA

But he’s right, you have the coooooooooooooooolest domain name. 😆

(your blog – now with captcha included) 😆

Servicii web design

Ionut, dar raspunsul meu nu e negativ, e o incercare sa te ajut sa te dezvolti.

home delivery

Unii nu vor ajunge sa cunoasca astea, oricati ani de internet ar avea ins pate.

Bijuterii de argint

Citind acest articol mi-am dat seama de valoarea mea in ceea ce priveste mediul online. Am constatat cu stupoare ca ma incadrez la Nivelul3.