X
    Categories: Best of Online Marketing

O campanie poate merge prost pentru ca tu esti prost

Tu sau produsul tau nu are substanta, tu sau produsul are trasaturile pozitive dar nu sunt scoase in evidenta, tu sau produsul tau este un produs ca celelalte.

Unii pun accent cand gandesc o campanie pe grupul tinta: “vrem sa ajungem la barbati pana in 30 ani care au venituri peste 500 euro / luna si care se joaca pe calculator”.

Unii pun accept pe concept: “vrem sa fie un concept antrenant, sa aiba efect viral, sa fie nemaivazut, sa fie o metafora pe care nimeni n-a mai gandit-o, sa aiba elemente mondene si sa faca nu buzz, ci boom”

Unii vor ca lucrurile sa se intample ieri: “avem nevoie astazi de ceva, habar n-avem ce, nu avem prea multe detaliile, avem banii astia putin sau multi si vrem sa lucram cu cei care ne pot livra acum”

Unii vor sa scoata profit acum: “eliminam toate cuvintele care nu sunt bune, eliminam toate pozitiile in care avem bannere pentru ca nu sunt bune, taiem toate care nu aduc vanzare si care nu genereaza profit, adica am cheltuit 10 dolari in aceasta campanie vreau profit de minim 20 dolari pana se termina campania”

La extrema cealalta sunt cei care gandesc ca “un produs se vinde singur daca este un produs bun” si nu investesc nimic in a spune lumii de produsul lor “bun”, atunci e ca si cand ai fi cel mai frumos dar ai sta cu lumina stinsa.

Foarte putini pun accentul pe evidentierea calitatii produsului, a trasaturilor pozitive ale produsului inainte chiar de a-l promovam. Si ce promovam? Promovam caracateristicile pozitive ale produsului, nu produsul.

Daca ne centram atentia si dedicam timp in a avea un produs de calitate, in a construi un produs de calitate, timp in cercetare si in a identifica acele arme de marketing care aduc rezultate, in vanzari sau macar in informarea audientei si oferirea de variante alternative la prezentele optiuni, in timpul sau dupa finalizarea campaniei, daca conceptul prin care evidentiem trasaturile pozitive este inovativ sau interesant si daca folosim acele canale care sunt utilizate mai mult sau mai putin de grupul tinta desemnat, atunci campania poate va merge mai bine.

De ce “poate”? Pentru ca exista atat de multe variabile care influenteaza evolutia unei campanii, incat nici modelele econometrice, nici statistica avansata si nici experienta nu permit o supozitie de alt gen.

Ionut Munteanu :