Navigate / search

Piata de Online se Maturizeaza (Razboiul se termina acum)

Dupa ani de tatonari si incercari de maturizare a pietei, ani in care oamenii s-au chinuit sa explice ca online-ul este cel mai profitabil, masurabil, eficient in costuri ( si nu spun “ieftin” ca nu e, decat poate “mai ieftin decat”) … piata online romaneasca incepe sa prinda nurii adolescentei.

Am privit neputincios cum iar si iar piata a fost rupta in cei care vand bannere si cei care fac PPC. Nedrept, dar cum altfel cand PPC-isti erau dusmani “alora cu bannere” pentru ca aveau cele mai bune pozitii, si anume pozitii premium si “aia cu bannere” erau dusmanii PPC-istilor pentru propria lor natura si anume ca ofereau posibilitatea clientilor sa plateasca doar pentru clickurile primite.

De la 1 Mai, razboiul pare ca se apropie de sfarsit; toti vor avea tipul lor potrivit de campanie pentru mediile in care se desfasoara. Si mai mult cei care ar fi vrut sa pacaleasca vor putea mai putin sau deloc.

La Radio nu faci un spot mut si nici la TV un spot cu un fundal alb si doar cu sunet decat daca vrei sa pacalesti pe careva (poate nu e cel mai bun exemplu, dar…)

Ma bucur ca in al 12-lea ceas unanim acceptat este faptul ca acele campanii de PPC nu sunt rentabile pe spatiile premium ale regiilor de vanzare media in momentul in care nu exista conceptii grafice (bannere, widgeturi, etc) care sa fie special construite pentru ca utilizatorul sa dea click, cand nu au nici macar o chemare catre actiune.

Sa lasam deci campaniile PPC acolo unde isi au locul si nu strica, adica pe retelele de parteneri Google si sa lasam performanta in campaniile de PPC din motoarele de cautare. Si sa comunicam la cat mai multi caracteristicile potrivite unui produs sau serviciu chiar daca acestia nu interactioneaza.

Felicitari pentru regulile stabilite si mult succes in dezvoltarea pietei tuturor celor implicati. Addendum la “O zi importanta pentru maturizarea pietei online din Ro“, Dragos Stanca.

(Acest post este parerea mea personala)

Ionut Munteanu

Comments

Vlad

nu am avut rabdare sa citesc tot documentul care l-au semnat oamenii, dar am vazut o chestie acolo ca pentru campanii CPC se vor folosi doar link-uri text, iar pentru cele de branding/expunere doar bannere. WTF, de ce nu as putea sa fac o campanie PPC cu bannere. (e posibil sa fi inteles gresit)

munteanu

Da Vlad cred ca ai inteles putin gresit. Este vorba despre pozitiile premium care sa se vand de catre agentii doar CPM.

biscu

ionut, avem o piata destul de tanara si este firesc sa se regleze in timp, in functie de miscari si nevoi. este bine insa ca sunt si profesionisti care se formeaza odata cu ea si care chiar stiu ce fac, nu doar gogomani care tin prezentari de 2 lei te miri pe unde.

cat despre PPC este un segment aparte, foarte important si in niciun caz de neglijat, dar aici inca e o problema de perceptie la client. clientu’ vrea sa “se vada” cu orice pret, chiar daca nu de putine ori afisarile sunt mai putin importante. nu tb sa iti spun eu cat de mult conteaza creatia, implementarea si mai ales calitatea traficului pt un banner, widget – ce-o fi el, dar el mai mult conteaza ca specialistul sa fie lasat sa isi spuna cuvantul.
restpect my dear friend!

OnlineZZ

Se maturizeaza.. poate! Dar sa se termine razboiul, no way eu zic ca abia acum incepe! 😀

Ceapros

frumos blogul.mult noroc in tot ceea ce faci!

camera copilului

In curand totul va fi on-line! Mai nasol cu hackerii.

Filme online

Sunt de aceeasi parere cu OnlineZZ, nu cred ca se termina razboiul, si de asemenea nu cred ca se va termina vreodata. Se termina unele batalii, dar razboiul never!
Iar in privinta maturizarii online-ului .RO, inca sunt sceptic.
Just my 2 cents.

Iulian

Intr-adevar, se maturizeaza, incet, ce-i drept, dar se maturizeaza… oricum, mai este mult pana sa ajungem la un nivel acceptabil, eventual comparabil cu Statele Unite

Filme online

Intrebare, cu cati ani este in urma piata online din Romania fata de cea din UE, dar fata de ce din State?
Ar fi interesant un asemenea studiu, nu?

scorpionu

diferenta nu este foarte mare – in jur de 5 ani

vopsele lavabile

5 ani e putin spus din punctul meu de vedere. Fiti atenti numai ce piata Online au cei din Us este relativ incredibil.

iMunteanu

Cred ca ar trebui sa nu ne comparam cu US, cel putin pe internet. Am putea sa ne mandrim ca am asimilat noua tehnologie mai repede decat si-ar fi imaginat US-sii si UK-sii ca ar fi posibil. Insa suntem precum copii care au foarte multe informatii insa nu stiu ce sa faca cu ele si nu au baza solida. Vezi marketing facut babeste pentru ca nu au trecut prin toate etapele necesare. Da ne adaptam noi 🙂

Laura

Mergand mai departe (sunt putin off-topic): online-ului romanesc ii lipseste inca implementarea platilor electronice. In mare parte este vina dezinformarii publicului, care nu ar stii cum sa foloseasca acesta facililate.

iMunteanu

@Laura Sunt mai multe lucruri lipsa…

Calivita

titlul suna cam pompos, parerea mea este ca piata online inca nu sa maturizat. Si nu poti sa vinzi oricum si oricui PPC, in primul rand sunt banere care nu indeamna la click, sunt camapanii care doar vor sa introduca in constiinta omului o marca acele campanii nu se pot taxa la PPC

iMunteanu

bineinteles ca nu s-a maturizat daca intelegi maturizarea ca starea B, insa incepe sa fie din ce in ce mai putin starea A.

intr-adevar acele bannere nu trebuie taxate la click, algoritmul sistemelor de reclama PPC este construit astfel incat sa aprecieze relevanta prin click, astfel reclamele orientate pe brand awareness au un cost mult mai mare fiind considerate mai putin relevante…

Finisaje interioare

Foarte interesant acest subiect, eu dupa cum vad zic ca pana la starea A mai au destul de mult dar in fine.

produse aloe

frumos blog..tine-o tot asa

Parchet Stratificat

Romania este cu mult in urma acestor state. Principala problema o constituie lipsa culturii romanului si lipsa increderii in mediul online.

Manusi fara degete

O decizie foarte buna. Efectele abia acum incep sa se simta cu adevarat. Marketingul si publicitatea online a prins radacini.