X
    Categories: Best of Online Marketing

Piata de Online se Maturizeaza (Razboiul se termina acum)

Dupa ani de tatonari si incercari de maturizare a pietei, ani in care oamenii s-au chinuit sa explice ca online-ul este cel mai profitabil, masurabil, eficient in costuri ( si nu spun “ieftin” ca nu e, decat poate “mai ieftin decat”) … piata online romaneasca incepe sa prinda nurii adolescentei.

Am privit neputincios cum iar si iar piata a fost rupta in cei care vand bannere si cei care fac PPC. Nedrept, dar cum altfel cand PPC-isti erau dusmani “alora cu bannere” pentru ca aveau cele mai bune pozitii, si anume pozitii premium si “aia cu bannere” erau dusmanii PPC-istilor pentru propria lor natura si anume ca ofereau posibilitatea clientilor sa plateasca doar pentru clickurile primite.

De la 1 Mai, razboiul pare ca se apropie de sfarsit; toti vor avea tipul lor potrivit de campanie pentru mediile in care se desfasoara. Si mai mult cei care ar fi vrut sa pacaleasca vor putea mai putin sau deloc.

La Radio nu faci un spot mut si nici la TV un spot cu un fundal alb si doar cu sunet decat daca vrei sa pacalesti pe careva (poate nu e cel mai bun exemplu, dar…)

Ma bucur ca in al 12-lea ceas unanim acceptat este faptul ca acele campanii de PPC nu sunt rentabile pe spatiile premium ale regiilor de vanzare media in momentul in care nu exista conceptii grafice (bannere, widgeturi, etc) care sa fie special construite pentru ca utilizatorul sa dea click, cand nu au nici macar o chemare catre actiune.

Sa lasam deci campaniile PPC acolo unde isi au locul si nu strica, adica pe retelele de parteneri Google si sa lasam performanta in campaniile de PPC din motoarele de cautare. Si sa comunicam la cat mai multi caracteristicile potrivite unui produs sau serviciu chiar daca acestia nu interactioneaza.

Felicitari pentru regulile stabilite si mult succes in dezvoltarea pietei tuturor celor implicati. Addendum la “O zi importanta pentru maturizarea pietei online din Ro“, Dragos Stanca.

(Acest post este parerea mea personala)

Ionut Munteanu :