X
    Categories: PPC Marketing

Reclama pe Facebook sau reclama pe Google (0.4)

Reclama pe Facebook si reclama pe Google reprezinta cele mai eficienta doua forme de promovare online. Intr-o competitie pentru bugete mici si mari reclama pe Facebook este concurentul incontestabil al reclamei pe Google.

Reteaua sociala Facebook se extinde din ce in ce mai mult in Romania tintind spre 2.000.000 de utilizatori, dintre care un numar impresionat sunt foarte activi. Promovarea online prin Facebook are un caracter aparte, si anume ca este bazata pe date demografice, anunturile afisandu-se doar grupurilor de utilizatori care se incadreaza printre clientii potentiali.

Asadar promovarea pe Facebook este organizata in jurul grupului tinta catre care se comunica prin intermediul unor mesaje cu continut mixt: text si poza. Chiar daca continutul este limitat la 25 caracatere in titlu, 135 de caracatere in continutul mesajului si o poza minuscula de maxim 110 x 90 px, aceste mesaje sunt la intersectia publicitatii tip display si publicitatii prin mesaje text, si astfel beneficiind de avantajele celor doua.

Insa creativitatea si experienta in constructia de mesaje puternice pot transforma o campanie pe Facebook intr-un succes, CTR-ul (click-through-rate – rata de click) fiind principalul indicator al performantei ca si in cazul reclamelor pe Google.

Daca extrapolam utilitatea retelei sociale si subliniem evidenta, si anume ca utilizatorii cauta informatii pe Facebook in aceeasi maniera in care cauta informatia pe Google fara a folosi insa “cautarea”, promovarea pe Facebook se apropie cel mai tare de cea pe Google.

Avantajele promovarii pe Facebook sunt toate cele imprumutate datorita faptul ca este o forma de promovare cu plata pe click, PPC. Relevanta mesajului fata de grupul tinta scade costul pentru fiecare click ceea ce forteaza cresterea relevantei. Consturi minime pentru cantitatea de media care se poate achizitiona incepe cu 1 click, la fel ca si in cazul reclamei pe Google.

Prin reclama vizitatorul poate fi trimis in aplicatii, grupuri, fanpage-uri, evenimente si pagini de profil din cadrul Facebook, care ar necesita acces cu parola daca promovarea ar fi realizata printr-o alta forma, externa. De exemplu: daca printr-un anunt pe Google ai promova un fanpage de pe Facebook utilizatorul nu ar ajunge la fanpage-ul propriu-zis ci la pagina de login de pe Facebook, iar daca acesta nu are cont va parasi pagina.

Dezavantajele fata de reclama pe Google constau in faptul ca, la un cost per click de 0,2 euro si un ctr de 0,1 %, cu doar 2000 euro poti afisa reclama in medie de 5 ori la fiecare dintre cei 1,5 milioane de utilizatori, astfel atingand toti utilizatorii de pe Facebook. Google are milioane de cautari pe luna si 99% dintre utilizatori incep navigarea pe internet printr-o cautare. Totodata, cel mai important avantaj al reclama pe Google spre deosebirea de reclama pe Facebook este centrarea pe cuvintele si frazele cheie, iar cuvintele cheie reprezinta, pana acum, singura metoda de identificare a intentiei de cumparare.

Cel mai eficient este sa beneficiezi de avantajele celor doua sisteme la un loc si sa orientezi bugetul si pe reclama pe Facebook si pe reclame pe Google, sa folosesti impreuna aceste 2 formidabile arme de marketing online.

Ionut Munteanu :