Navigate / search

Revoluția Marketing-ului Digital abia începe

Primesc destul de des întrebări despre ce mai rămâne de făcut în Pay Per Click Marketing. Ce ne lipsește, ce ne-ar trebui chiar acum pentru a ajunge mai repede la clienți. Toate întrebările gravitează în jurul noțiunii că Google Search, GDN, Facebook Ads și restul trebuie să se prezinte în fața noastră cu noi “features” care să ne facă viața mai ușoară. Eu cred că trebuie să depășim acest mod de gândire și să privim “over the hill” pentru a vedea viitorul marketing-ului digital.

Nu vorbesc des despre fiul meu de doi ani, dar el m-a ajutat să înțeleg că ne aflăm abia la începutul revoluției în marketing-ul digital. De curând, în universul lui a intrat Google Home, o boxă wireless ce vine echipată cu Google Assistant.

Fiul meu a învățat cum să interacționeze cu Google Home pentru a asculta cântecul său preferat. Asta înseamnă că știe cum să activeze asistentul, prin comanda “OK, Google” și cum să ceară redarea melodiei. Toate de la vârsta de doi ani. Din acest motiv cred că revoluția felului în care vom interacționa cu informația și, mai exact, cu servicii și produse este în fază incipientă.

Îndepărtați-vă un pic de prezent și aduceți-vă aminte de felul în care ați învățat să interacționați cu calculatoarele, apoi cu internetul. Ați învățat ce înseamnă un browser, cum să vă creați un cont pe Yahoo, apoi pe Google. Dar, mai important, ați învățat cum să căutați informația.

Viitorul nu stă în noi funcții lansate în Google AdWords sau Facebook Business Manager, ci în crearea de interacțiuni care să umanizeze procesul de învățare, documentare, socializare și, în cele din urmă, de achiziție a produselor și serviciilor. Aici este cheia pe care companii precum Google (Alphabet) și Amazon o folosesc pentru a ajunge mai repede la consumatori.

Google ne știe deja preferințele în materie de muzică, haine și vacanțe. Acestea sunt doar o parte dintre ele. Așa că Google Home ne poate ajuta în viitor printr-o simplă comandă precum “I want a new pair of shoes”, cuvinte ce activează un întreg proces de adăugare în coș, completare comandă și de trimitere a produsului la ușa noastră.

Este foarte probabil ca Google Home să știe ce să facă la auzul cuvintelor “I need milk and butter” sau “Where should I go on my next vacation”, iar printre rezultate să auzim reclame.

Acesta nu este un “laudatio” pentru Google Home, un produs care se ocupă de comenzi limitate, însă ne putem da seama ce se află “dincolo de deal” în ceea ce privește marketing-ul digital. La fel cum ne-am entuziasmat când au apărut tool-uri dedicate marketing-ului mobil, așa trebuie să ne pregătim și pentru revoluția ce stă să înceapă.

Nu mai e mult și fiul meu va merge la concerte știind că poate cumpăra biletele în drum spre arenă, cu o simplă comandă vocală adresată telefonului mobil.

Acesta este doar începutul, însă voi vorbi mai multe despre viitorul și revoluția în marketing-ul digital pe 23 februarie, cu ocazia Digital Marketing Forum, evenimentul care aduce în fiecare an tendințele relevante, soluții aplicate și idei creative oamenilor de marketing din companiile multinaționale sau românești.

Vă aștept să schimbăm idei și, dacă aveți Google Home sau Amazon Echo, să îmi spuneți cum vă ajută în lucrurile de zi cu zi.

Ionut Munteanu